Duitse Probusclub op bezoek in Harderwijk

Probusclub Harderwijk

 Duitse Probusclub op bezoek in Harderwijk.

Op uitnodiging van de Probusclub Harderwijk 1, heeft op vrijdag 24 september 2021 een tegenbezoek plaatsgevonden van de bevriende DuitseProbusclub Wesel-Dinslaken aan Harderwijk. Het Duitse gezelschap, bestaande uit 34 personen, is die dag zeer gastvrij ontvangen in het Huis van de Stad door burgemeester Harm Jan van Schaik, wethouder Bert van Bijsteren alsmede de Harderwijker Probuspresident Lino Bijnen.

Helaas kon de burgemeester van Wesel, mevrouw Ulrike Westkamp, die dag niet aanwezig zijn. Als prominent SPD lid was zij die dag druk met de voorbereiding van de Duitse Bondsdagverkiezingen. Wel heeft zij via een video boodschap het aanwezige gezelschap in de raadszaal persoonlijk toegesproken.

In de raadszaal heeft een indrukwekkende presentatie plaatsgevonden met beelden over Harderwijk van toen en nu! Met name het historische Hanzeverleden, dat beide steden met elkaar verbindt, speelde daarbij en speciale rol. Tot slot van de bijeenkomst werd door de Duitse Probuspresident, dr. Manfred Erbe, een ruimhartig dankwoord uitgesproken voor de ontvangst.

Na afloop van de ontvangst op het Stadhuis heeft het gezelschap een historische stadswandeling gemaakt door het centrum van Harderwijk. Bijzonder onderdeel van deze stadsexcursie was een kortdurend orgelconcert (Harderwijks Kwartiertje) in de Grote Kerk verzorgd door kerkorganist én Probuslid Henk Eijsenga. 

De dag is afgesloten samen met de Harderwijker Probusgenoten en hun partners in kasteel De Essenburgh in Hierden. De gasten werden daar op het buitenterras welkom geheten door Probussecretaris Brand Jan van de Kamp, die met een stijlvolle en humoristisch korte begroeting in het Duits de gasten verwelkomde en in het kort nog het één en ander memoreerde over zijn:  “Hierderwijk”.

Na een smaakvol aperitief vond een diner plaats in het kasteel ter afsluiting van een zeer geslaagde ontmoeting tussen de beide Probusclubs. Bij het afscheids- en dankwoord, voorafgaande aan het vertrek van de Duiste gasten, overhandigde de Duitse Probuspresident, als dank, een bijzonder icoon van de stad Wesel namelijk een sculptuur van een Ezel.

De Wesel – Ezel is met dankbaarheid in ontvangst genomen en blijft een waardevolle herinnering aan de relatie tussen beide clubs.

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
 
 

PROBUSCLUB WESEL-DINSLAKEN ZU BESUCH IM NIEDERLÄNDISCHEN HARDERWIJK

In Freundschaft mit einem Esel im Gepäck (hochgeladen von Lokalkompass Kreis Wesel)

Seit vielen Jahren engagieren sich der Probusclub Harderwijk und Wesel-Dinslaken für einen freundschaftlichen Austausch der beiden Hansestädte. Kürzlich reiste der Probusclub Wesel-Dinslaken nach Harderwijk in den Niederlanden.

Empfangen wurde die Delegation von dem Bürgermeister der Gemeinde Harderwijk, Harm Jan van Schaik, sowie dem Stadtrat für Tourismus und Stadtentwicklung, Bert van Bijsteren.
Neben dem Empfang im Rathaus der Hansestadt Harderwijk besichtigte die Gruppe des Probusclubs Wesel-Dinslaken mit ihren niederländischen Freunden die historische Altstadt von Harderwijk. Dabei besuchten sie ein Orgelkonzert in der Großen Kirche von Harderwijk. Zum krönenden Abschluss aßen alle gemeinsam zu Abend im Schloss De Essenburgh. Der Präsident des deutschen Probusclubs Wesel-Dinslaken, Dr. Manfred Erbe, bedankte sich herzlich für die Einladung und Gastfreundschaft des niederländischen Probusclubs Harderwijk. Zum Dank überreichte er den niederländischen Freunden ein besonderes Geschenk aus der Hansestadt Wesel: Eine kleine Wesel-Esel Skulptur.

Da in Deutschland die Bundestagswahlen anstanden, konnte Bürgermeisterin Ulrike Westkamp (verantwortlich für Wahldurchführung in Wesel) nur digital per Videobotschaft zum deutsch-niederländischen Austausch zugeschaltet werden.
Die Probusclubs sind ein weltweites Netzwerk, in dem ehemaligen Berufstätige (meist selbstständige Unternehmer) sich austauschen. Der erste Probusclub wurde 1966 in Großbritannien gegründet. Unterstützt wird das Netzwerk von den Rotary Clubs. In Deutschland gibt es derzeit 13 Probusclubs. Zu einen der ältesten gehört der Club Wesel-Dinslaken. Er wurde im März 1995 gegründet.

Enable Javascript