Eerste excursie
Probus vii Kennemerlands eerste post-Corona excursie was 20.07.03 naar de oudste heemtuin (1925) in Nederland ontworpen door Springer en Jac. P. Thijsse; waarvoor hierboven hun visite- kaartje. Het is 2 ha met groot deel van duinflora in plantengemeenschappen en zones. Ook is er kunst: ‘Erik op de vlinder’ van Mari Andriessen naar ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans (1977). Hans, ons hier als vrijwilliger werkzaam lid, vertelt dat Godfried zelf, weliswaar nabij woonde maar er nooit kwam. Hij was een Binnen Zitter met sigaartje en door velen gelezen feuilleton in de krant[1]. De Hof-stichter Jac. P. Thijsse is er zelf ook, door Jolanda Prinsen gebeeldhouwd (1995) en krijgt elke dag een verse bloem in de hand. Dit Thijsse’s Hof is een Natuur- en Rijksmonument. Bezoek het!
5 Verkade-albums (1912-1918)
Jac. P. Thijsse is de vader van de natuurbescherming. Als onderwijzer nam hij leerlingen mee de natuur in en overtuigde hen ervan dat bloemen, kevers en vogels het beschermen waard waren. In 1865 geboren in Maastricht werd Koo, zoals hij als kind werd genoemd, later beroemd als dr. Jac. P. Op tochten probeerde hij zo veel mogelijk planten en dieren op te merken en hun kenmerken te bestuderen. Zijn motto is te lezen in het Pannenkoekenhuisje bij de poort: “Het ronddolen in en het bestudeeren van de natuur geeft kracht aan allen, die geestelijk en lichamelijk lijden”[2]. In onze generatie kent ieder hem van het ‘botaniseren’.
![]() |
![]() |
Het is er altijd heerlijk slenteren, herkennen, zich afvragen en vandaag was Johan, beheerder aan het werk. Hij vertelde trots dat de tuin nu in het teken stond van de ijsvogel, waarvoor er een zandleemwand is ingericht bij de vijver; teruggekomen in de lente een half uur nadat zijn plekje door Johan was ingericht. Nu kunnen we hem zien vissen, staand op afstand bij een verrekijker, gericht op zijn voordeur. Het pad er naar toe is afgezet voor zijn nestprivacy. Vele planten zijn spectaculaire genoeg om erbij stil te staan. Er staat een vermaarde en beruchte Hemlock die figureerde in Socrates’ dood. In de voetnoot is een kort filmpje en plek gegevens.
We genoten! en maakten een 1,5 uur durende wandeling met in acht name van de Corona procedures. Onze leden hebben die gelegenheid weer op komende vrijdag 10 juli 10.30 – 12 uur. We bemiddelen graag voor andere Probusclubs en ook voor het tijdstip, de begeleiding en een lunch in de nabijheid; picknick kan ook; er zijn volop bankjes met uitzicht. Voor groepen zijn regelingen en reserveren: ga uit van een groepsgrootte 10 personen voor de begeleider (bijdrage Euro 25/groep; koffie 1,25 p.p.).
![]() |
![]() |
Het park is goed bereikbaar ook OV; paden toegankelijk voor rolstoelen of rollators. Bij de ingang is er een tafel met duinplantjes voor bescheiden prijsje. De Stichting hoopt dat zij er nieuwe leden mee verwerven; zij zijn geheel zelfstandig en krijgen geen subsidie (meer, Bloemendaalse gemeenteraad, doe er iets aan!). Werkdagen zijn er talrijke educatieve rondleidingen voor scholen e.a. info@thijsseshof.nl en ook in vakanties van de kleinkinderen is er vast iets te regelen. Telefoon: 023 526 2700 (gedurende de openingstijden). Maart werkdagen: 9.00 – 16.00 uur. Zaterdag, zondag: 10.00 – 1600. April t/m oktober werkdagen: 9.00 – 17.00 uur. Zaterdag, zondag: 10.00 – 16:00. November t/m februari werkdagen: 9.00 – 16.00 uur. Zaterdag: 10.00 – 16:00. Maandag gesloten. Contact bij Probus vii Kennemerland: Janus Oomen 0621597545 oomen@xs4all. Hans Kerkhoff jfkerkhoff@tele2.nl
https://nl-nl.facebook.com/thijsseshof/videos/473078869399824/ – video ijsvogel visvangst – https://www.thijsseshof.nl/bezoek.php – alle gegevens op de website.
[1]Pa Pinkelman (1945-1952): nl.wikipedia.org/wiki/De_avonturen_van_Pa_Pinkelman
[2]Volgens Catharina Cool (1874-1928), die veel betekend heeft voor de paddenstoel, waarvan zij het eten met succes heeft gepropageerd.