Het aanbod van lezingen door leden van Probus

Het aanbod van lezingen is verdeeld in 4 categorieën, verdeeld over deze en drie andere pagina’s. Bij elke lezing vindt u een korte aanduiding van de inhoud, naam van de spreker en een mailadres voor contact. Ook is de vestigingsplaats van de club van de spreker vermeld, om te kunnen beoordelen of de spreker van ver moet komen. De aanbieder zal u op verzoek meer informatie geven over inhoud, vorm en duur van de lezing en eventuele extra kosten, buiten de vergoeding van reiskosten.
Wilt u zelf een lezing aanbieden?
Stuur dan een mail naar Clubadministratie@probus-nederland.nl U ontvangt per omgaande richtlijnen voor uw aanbieding.

Lezingen over actualiteit en overige onderwerpen (14)

Belastingparadijs Mokum

“Miljarden verdwijnen via Belastingparadijs Mokum” Wat is een belastingparadijs? Wat is schijn en wat is werkelijkheid? Aan de hand van een real-life casus over winstbelasting de feiten op een rij.
Harold Gosler [Oosterhout] harold.gosler@gmail.com/a> 01-09-22

Zeespiegelstijging

Achtergrond en actualiteit van zeespiegelstijging. Over recente historie, processen, meetmethoden en metingen. De toehoorder wordt gevraagd de rol aan te nemen van burgermeester van een kuststad.
Pieter Zijlstra [Barneveld] pieter.zijlstra.pz@gmail.com 01-05-22

Ethische dilemma’s bij de inzet van killer drones en robots

De ethische dilemma’s van innovatieve oorlogsvoering met automatische wapensystemen vragen om regulering, nu drones en robots steeds meer mogelijkheden bieden om te worden ingezet.
Wim Broer [Bussum] wim.broer@icloud.com 01-04-22

Energie en Milieu

Een evenwichtige strategie voor de energievoorziening in 2050 van Nederland is een compromis.De conclusie is dat de kreet ‘we moeten van het aardgas af’ op zijn minst voorbarig is.
Ab Stevels [Eindhoven] stevels@xs4all.nl 01-04-22

Wandelen langs de Dommel in Coronatijd

De stad Eindhoven heeft een verrassend grote hoeveelheid openbaar groen. Dat ‘groen’ varieert van formeel aangelegde parken tot allerlei aardige landschapselementen langs het riviertje de Dommel.
Ab Stevels [Eindhoven] stevels@xs4all.nl 01-04-22

Natuurlijk Leiderschap

Verblijf onder primitieve omstandigheden in ongerepte natuur doet wat met ons. Volgens de spreker transformeert zo’n reis leiders tot een meer natuurlijke, authentieke leiderschapsstijl. Hij promoveerde op dit onderwerp.
Boy van Droffelaar [Baarn] b.vandroffelaar@kpnmail.nl 01-03-22

De charme van het ouder worden

Een boeiende fase in het leven. Vooral omdat we zelf veel kunnen doen om een hoge kwaliteit van leven te blijven houden. Allerlei medische innovaties maken het ons mogelijk. Betsy de Keizer [Nieuwegein] info@bdekeizer.nl 01-03-22

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence houdt de gemoederen bezig. Maar wat is het eigenlijk? Hoe werkt het? En moeten we er bang voor zijn? Of heeft onze overheid grip op de zaak?
Jan Baltussen [Sittard] janwbbaltussen@gmail.com 01-12-21

Bitcoin –Crypto’s- Geld

We kunnen in het nieuws regelmatig spectaculair nieuws over de bitcoin lezen. Sterk stijgende of dalende koersen, voor- en tegenstanders, die elkaar in de haren vliegen, podcasts met analisten in crypto-taal.
Jan Baltussen [Sittard] janwbbaltussen@gmail.com 01-10-19

Nieuwe Zijderoute – one belt one road

De ontwikkeling van snelle transportroutes vanaf China’s westzijde naar het Aziatisch achterland, West-Europa, Midden-Europa, Midden-Oosten, Afrika en Rusland.
Bert Duijnstee [Baarn] bertduijnstee@xs4all.nl 01-03-19

VS: hoe lang nog de wereldmacht?

Er wordt ingegaan op wat een wereldmacht is, hoe de VS tot een wereldmacht is gerezen en wat heden de bedreigingen zijn voor de VS. Met name wordt ingegaan op de rol van China.
Jan Buzepol [Bunnik] j.buzepol@casema.nl 01-02-19

Circulaire Economie

Welke betekenis heeft dit concept; wat kan er wel, wat kan er niet?
Ab Stevels [Eindhoven] stevels@xs4all.nl 01-08-18

China blijft verrassen

Ervaringen als gasthoogleraar in Beijing geplaatst tegen de achtergrond van de snelle ontwikkeling van China.
Ab Stevels [Eindhoven] stevels@xs4all.nl 01-08-18

Nieuwe tijden: big data, algoritmes, internet of things etc. Structuur en samenhang

Velen worden geconfronteerd met een nieuwe wereld waarin blijkbaar fenomenen en nieuwe mechanismes opgang doen waar slechts weinigen grip op lijken te hebben.
Bert Duijnstee [Baarn] bertduijnstee@xs4all.nl 01-08-18