Website ontwikkelingen en problemen

De meeste van de bijna 250 websites functioneren. Er zijn zeker nog veel verbeteringen mogelijk. Er is meer tijd duidelijk nodig om aan de nieuwe omgeving te wennen en er is behoefte aan meer opleiding. Daaraan wordt gewerkt. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de websites. Problemen en ontwikkelingen vindt u op deze pagia’s.

Problemen met uploaden bestanden in mediabilbiotheek

Er zijn op dit moment problemen met het uploaden van bestanden naar de mediabibliotheek. Als je, zoals gebruikelijk vanaf een pagina of bericht de mediabilbliotheek oproept en je wilt een nieuw bestand uploaden, dan gebeurt er niets. Vermoedelijk is er op dat punt iets fout gegaan met de laatste update van de WP-software.

U kunt nog wel via een omweg werken. Ga in uw dashboard naar “Media/bibliotheek/”. Daar kunt u nog wel nieuwe bestanden uploaden. U kunt die dan later op de betreffende pagina plaatsen.

Nieuwe versie van NextGen Galleries d.d. 24 juli 2018

Nieuw versie van Next Gen Galleries

24 juli 2018

NextGen Gallery is sterk vernieuwd en eigenlijk toegankelijker geworden.

Om een fotoalbum te kunnen plaatsen moeten we eerst een fotoalbum maken. Voor het maken en plaatsen van fotoalbums gebruiken we een hulpprogramma “NextGEN gallery” dat is geïntegreerd onderdeel van de WordPress module zoals in gebruik voor deze website. 

Figuur 1

NB

Een Galerij is een reeks foto’s die bij elkaar hoeren

 

Een fotoalbum bestaat uit een of meer galerijen die bij elkaar horen (Zoals foto’s 2018 voor alle galerijen van foto’s in 2018)

 

Aanmaken van een Galerij

Ga naar Dashboard, of als u al pagina’s of berichten aan het bewerken bent kijk naar de linker kolom. U ziet u in die kolom een groenig cirkeltje met “Galerij” staan (Figuur 1). Als u daarop klikt krijgt u een groot veld met NextGEN

Figuur 2

Galery met een demo filmpje. Tegelijkertijd ontvouwt zich een menu in de linker kolom met o.a. “Galerij/ Afbeeldingen Toevoegen” (Figuur 2). Als u daarop klikt komt u in een nieuw scherm met de titel “Galerij/ Afbeeldingen Toevoegen”(figuur 3).

Figuur 3

Het scherm staat automatisch op Nieuwe galerij maken. U maakt een nieuwe Galerij door in het tweede vakje (Gallery title) de naam van de nieuwe galerij in te voeren.

Om foto’s aan de nieuwe galerij toe te voegen klikt U op Add files. U komt dan in een venster op uw PC waar u de foto’s die U in de galerij wilt opnemen kunt opzoeken. Alle foto’s die U wilt plaatsen selecteren door ze aan te klikken en dan op “Openen” klikken. U krijgt dan de foto’s die U geselecteerd heeft keurig in een rijtje op uw scherm. Als U nog meer nieuwe foto’s wilt toevoegen kan dat door de procedure te herhalen.

Als alle foto’s die U wilt toevoegen zijn overgenomen drukt U op de knop Start upload. Nieuwe foto’s toevoegen kan dan altijd nog oor gewoon de procedure te herhalen.

Zo kunt u ook nieuwe foto’s toevoegen aan reeds eerder gemaakte galerijen. In dat geval moet u op het zwarte pijltje klikken rechts in het eerste blokje. U krijgt dan een lijstje met bestaande galerijen waaruit u er een kunt kiezen.

Uw Galerij wordt automatisch opgeslagen.

U kunt zo veel galerijen aanmaken als U wilt. Alle Galerijen die U gemaakt heeft kunt U zien door in de linker kolom op “Galerijen beheren” te klikken.

Aanmaken van een Album

figuur 4

In het rijtje links onder het groenige cirkeltje vindt U onderaan een knop Albums beheren. Als U op die knop klikt komt U op een nieuw scherm “Albums Beheren” (figuur 5).

Figuur 5

Op de pagina in dit voorbeeld vindt U aan een gallery met de naam “Probusdag 2017”. 

Als U al albums heeft aangemaakt gaat u met de muis linksboven naar het kader “Album selecteren” met de tekst Geen album geselecteerd en klikt op het zwarte driehoekje. Om een nieuw album te maken kiest U voor het kader achter de tekst “Nieuw album toevoegen”. In het lege vak vult U de naam in die U aan het nieuwe album wilt toekennen (bijvoorbeeld in dit geval “Probusdag 2017”) en U klikt op de knop toevoegen. Het album wordt dan toegevoegd zoals U in de afbeelding hieronder (figuur 6) kunt zien.

figuur 6

U ziet nu linksboven dat het album geselecteerd staat met de knoppen Bijwerken, Album bewerken en Verwijderen. De knop Bijwerken moet U altijd gebruiken als er veranderingen zijn aangebracht.  De andere knoppen spreken voor zich. U kunt nu galerijen toevoegen aan het album.

Onder Selecteer galerij staat in dit geval maar één galerij en één album. Als er meer niet gekoppelde galerijen zijn staan die in deze kolom. Als er in de kolom “selecteer galerij” bestanden staan zijn dat altijd galerijen die nog niet aan een album gekoppeld zijn. Galerijen die aan een album gekoppeld zijn staan, als het betreffende album geselecteerd is, in de linker kolom. De koppeling van een galerij aan een album is heel eenvoudig.  U selecteert het betreffende album in het keuzevakje links bovenaan de pagina. U klikt vervolgens met uw linkermuisknop op een galerij, houdt deze ingedrukt, en schuift hem naar links onder Album ID. Daarna klikken op de knop Bijwerken en het album is aangemaakt.

Plaatsen van een Album op de website

In principe kunt U een galerij of een album overal op de website in een tekst box plaatsen. Heel waarschijnlijk zult U ervoor kiezen om voor albums een aparte fotopagina te maken. 

Op de testwebsite die voor U als eerste gebruiker werd aangemaakt, is waarschijnlijk al een fotopagina aanwezig, genaamd Fotoalbum. Als U die nog niet heeft verwijderd kunt U die opzoeken. Anders moet U een nieuwe pagina aanmaken. 

Ter illustratie van de werkwijze maken we een nieuwe pagina aan. 

Ga in de linker kolom naar Pagina’s. U krijgt dan alle pagina’s te zien die reeds zijn aangemaakt. Kies voor Nieuwe pagina links bovenaan. De pagina opent in de zg “Classic Mode”. U kunt dat zien aan de knop die links boven de pagina staat en die “Backend Editor” vermeld. Het is verstandig om voor de backend editor te kiezen omdat die, zoals u ook hier kunt zien veel meer mogelijkheden biedt.

Figuur 7

Kies dan voor “Tekst blok”. De afgebeelde pagina heeft een eigen headerfoto gekregen (enkele afbeelding) en dan, in een nieuwe sectie, de titel (de tussenlijnen worden niet hier afgebeeld. Het kan wel natuurlijk). In de titelbalk is in dit voorbeeld reeds de naam van de pagina ingevoerd Fotoalbums 2016. Plaats deze pagina als subpagina in het menu onder Fotoalbum. In die pagina gaat U de foto’s van 2016 plaatsen.

Het nieuw blok verschijnt met links boven de tekst WP Bakery  en drie verbindingssymbolen. Daaronder ziet U een blok met o.m. de tekst “I am text block. Click etc”. Als U hier met de cursor overheen gaat verschijnt een groen blokje   met een potloodje in het midden.

 Als U op dat potloodje klikt opent zich een nieuw venster met links boven de tekst Tekst blok settings waar U het nieuw gemaakte tekst blok kunt bewerken. U kunt er, na het verwijderen van de dummy tekst, direct foto albums in plaatsen. Maar er zijn meerdere keuzes mogelijk. U kunt bijvoorbeeld de pagina in twee blokken verdelen in de verhouding 2/3+1/3. (zie het vorig hoofdstuk WP Bakery). Het linker blok is bijvoorbeeld te gebruiken voor de album titel ( hier even Foto’s 2015 genoemd maar ook kan daar een naam van een excursie staan)en het rechter blok voor het album zelf. Vervolgens kunnen de albums onder elkaar geplaatst worden. Bijvoorbeeld binnen dit ene tekstblok. De methode is precies hetzelfde als in de Classic mode

We verwijderen de dummy tekst. We hebben twee albums en beginnen met de titel voor het eerste album in te voeren (in dit geval) “Foto’s 2015”.  Om wat extra cachet te geven selecteren we de tekst Alinea, drukken hierop en kiezen voor Koptekst 1 ( zie Hoofdstuk Tekstverwerking) en vervolgens plaatsen we de cursor op de volgende regel. Dan klikken we op het groenige cirkeltje ( rode markering) in de toolbar van de editor:

Figuur 9

figuur 8

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 10

Waardoor een nieuw venster opent met links boven de naam NextGEN Gallery.(Figuur 10)

                          

Aangezien we een album gaan plaatsen selecteren we onder Choose Display, in de horizontale balk,  i.p.v. Galleries nu Albums en we selecteren daaronder het gewenste album Foto’s 2015.

Ga dan naar Customize Display Settings en selecteer de items daar zoals aangegeven:

Figuur 11

Klik dan op insert Gallery

NB:  In bovenstaand plaatje kunt U bij Galerijen weergeven ook kiezen voor NextGen Basis Diavoorstelling. Bij Sjabloon kunt U ook kiezen voor extended album waarbij tekst extra geplaatst kan worden. De rest van de mogelijkheden doen voor onze website minder ter zake.

U ziet dan in uw tekst blok Settings het NextGen blok waar U eventueel nog veranderingen kunt doorvoeren door op het potloodje te klikken. Klik daaronder op save changes en op bijwerken. U heeft uw eerste sub-pagina Fotoalbum 2016 gemaakt.

Deze procedure kunt U steeds herhalen. Denk er wel om dat U voor ieder jaar een nieuwe sub-pagina maakt .

 

Twee nieuw plug-ins d.d. 10 juli 2018

10 juli 2018

Er zijn recent twee nieuwe plugins toegevoegd. Ze zijn niet onmiddellijk zichtbaar maar ze bieden veelgevraagde nieuwe mogelijkheden.

Media categorieën

Met de eerste, de “Enhanced Media Library” gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een mogelijkheid de onoverzichtelijke mediabibliotheek overzichtelijk te ordenen. Misschien denkt u dan dan aan de mogelijkheid “mapjes” te maken waarin bestanden kunnen worden geplaatst die bij elkaar horen. Dat past in dit geval niet zo. Daarom is gekozen voor het toekennen van categorieën n bestanden. Door middel van een filter kan dan een categorie gekozen worden en worden weergegeven.

Hoe te gebruiken?

Voordat u categorieën kunt gebruiken, moet u ze, net als mapjes, aanmaken. In Uw dashboard is onder “media”een nieuwe tab toegevoegd: “Media Categories”. Als u daarop klikt krijgt u een scherm waarop aan de rechter kant staat aangegeven welke categorieën u heeft ingesteld en aan de linkse kant de mogelijkheid om een nieuwe categorie toe te voegen. Stel dat u in uw mediabibliotheek foto’s van leden heeft en CV’s. U zou dan een categorie “Leden” kunnen invoeren waarin u die onder brengt. Vul in het eerste lege vakje “Leden” in en klik op “Add new Media Category”. U ziet dan  de categorie “leden” aan de rechtse kant verschijnen. Als u de foto’s en de cv’s apart wilt houden kunt u een categorie “foto’s” invoeren en een categorie “CV’s”. In beide gevallen kiest u dan bij “Parent Media Category” voor “leden”. U zult dan zien dat deze categorieën aan de rechtse kant onder “Leden” verschijnen met een streepje ervoor.

Als u een nieuw bestand upload of als u een al ingevoerd bestand aanklikt. ziet u aan de rechtse kant een blokje waarin o.a. de aangemaakte categorieën worden weergegeven. Om het bestand in te delen hoeft u alleen het blokje voor de betreffende categorie aan te klikken.

Als u nu in de balk boven de mediabliotheek de tab “Filter by Media Category” aanklikt kunt u daar kiezen voor een categorie. Dan worden onmiddellijk alle bestanden in die categorie weergegeven.

Direct plaatsen van PDF’s

Tot nu toe kunnen we PDF’s alleen via een link op de website zichtbaar maken. Met de nieuwe plugin “Embed any document” kunnen we pdf’s en vaak ook andere bestanden direct op de pagina zichtbaar maken.

Hoe  te gebruiken?

Als u de paginaeditor opent, ziet u bovenaan drie knoppen staan. De rechtse ervan is nieuw en heet “Add Document”. We gaan ervanuit, dat u het document dat u wilt plaatsen al in de mediabibliotheek heeft staan. Zo niet, dan moet u het eerst uploaden. Klik dan op de knop “Add Document” en u krijgt een schermpje. U klikt vervolgens op “uploaden”. U wordt dan doorgeleid naar uw mediabibliotheek. Kies het gewenste bestand en klik rechts onder op select. U keert dan terug naar het eerste schermpje, maar nu met de gegevens van het door u gekozen document. Belangrijk voor u is de short code preview. Daarin staat de link naar uw document. In veel gevallen is het nu voldoende om op de knop “insert” (rechts onder) te klikken. De code staat dan in u document. Soms werkt dat niet. Het is daarom verstandig de code te selecteren en te copiëren (ctr-C). Als de code niet direct wordt ingevoerd kunt u die in het tekstvak plakken (Ctr-V).

Na oplsaan en bijwerken zult u zien dat het document wordt weergegeven.

Aanwijzing voor uw gebruikers:

Misschien is het document op  uw pagina wat klein. U kunt dan op in een pdf rechts boven en in een wordfile rechts onder op een vierkant vakje drukken. Uw file wordt dan geopend in een speciale viewer. Als u die ook nog te klein vindt kunt u met Ctr-+ [ctr en plus of min]=de weergave vergroten (Ctr–  verkleinen)

Nieuw ingevoerde leden krijgen geen e-mail met link en password

Als de webmaster nieuwe leden/gebruikers  invoert, stuurt de website een e-mail aan het nieuw ingeschreven lid of de nieuwe gebruiker met een link om zijn of haar account te activeren. Helaas gebeurt dat niet. Daardoor mislukt de aanmeldingsprocedure. Dat probleem wordt veroorzaakt door de hosting dienst (de plaats waar de website echt staat) die na een bepaald (vrij laag) aantal e-mails verdere e-mails blokkeert. Gesprekken met de leverancier van de hosting dienst hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Daarom hebben wij Mediavers gevraagd met de hoogste spoed een oplossing te vinden eventueel met overplaatsen van de website naar een andere hosting dienst. We hopen dat zulks in de week na Pinksteren kan plaats vinden.

Mocht u problemen hebben met “nieuwe leden”, kunt u de e-mailadressen aan ons doorgeven. Wij zullen dan zorg dragen voor aanmelding.

Gevolgen voor de contactformulieren

 

Het niet werken van de e-mail service van de website heeft ook gevolgen voor de contactformulieren. Als via een contactformulier een bericht gestuurd wordt stuurt de website normaal gesproken een e-mail door naar het adres dat in het formulier is opgenomen. Helaas worden ook die e-mail geblokkeerd. Gelukkig is daarmee niet alles verloren. Het betreffende bericht wordt wel opgenomen in de lijst die u vindt onder “dashboard/Contact Form DB”. U kunt daar het bericht lezen. Lastig, maar in ieder geval niet verloren.

Dat probleem zal ook zijn opgelost als de e-mail genormaliseerd is.

 

Formulieren plotseling met Captcha

Wellicht heeft u vastgesteld dat formulieren plotseling voorzien zijn van een z.g. Captcha. Dat is een klein plaatje waarin u voor het verzenden van een bericht moet aanklikken om te bevestigen dat u geen Robot bent. Die toevoeging is wenselijk om te voorkomen dat uw webmaster/voorzitter/secretaris overladen wordt met reclame e-mails. De ouderen in omze kring zijn nu eenmaal voor veel leveranciers een belangrijke doelgroep.

Zo’n Captcha is waarschijnlijk geen probleem als het blijft bij het aanklikken van een vierkantje. Helaas is dat niet zo. Als het even fout gaat vertoont de Captcha een ander beeld waar je uit plaatjes moet kiezen. Dat is soms best lastig. Bovendien lijkt dat in sommige situatie standaard te zijn.

Om die reden wordt door Mediaversa voor de Captcha een andere oplossing gezocht.

Beveiliging

Een terugkerende vraag is die over beveiliging. Naar de huidige maatstaven is de website goed beveiligd. De  vragen ontstaan als leden na verloop van een dag opnieuw willen inloggen en dan geen password hoeven in te voeren. Om het werken met de website wat gemakkelijker te maken wordt een op de computer ingevoerd wordt het password 24 uur vastgehouden. Het kan dus voorkomen dat een lid dat ‘s avonds de website geraadpleegd heeft, de volgende morgen zonder inloggen op de website kan. 

Belangrijk is wel dat leden steeds op de juiste manier na een bezoek aan de website volledig uitloggen. Dat gaat via de  knop rechts bovenaan op de zwarte balk “Hallo ……….(naam)”en vervolgens “uitloggen”. Hat kan zijn dat u daarna nog gevraagd wordt of u echt wilt uitloggen. Ook dan de blauwe tekst “uitloggen” aanklikken.  

Mediaversa onderzoekt of en hoe de duur van het vasthouden beperkt kan worden, zonder dat iedere keer een nieuw wachtwoord moet worden ingevoerd.