Soorten clubs

De eerste Nederlandse Probusclub uit 1977 was alleen voor heren. Later kwamen er ook gemengde clubs en pas de laatste jaren zijn de damesclubs in opkomst. Ongeveer een kwart van alle clubs stelt zich open voor damesleden. Probus Nederland is er een voorstander van, dat nieuwe clubs zoveel mogelijk als gemengde club starten. Een evenwichtige verdeling van het aantal dames­ en heren is daarbij van belang.
Momenteel zijn er bijna 12.000 leden, die verspreid over het land bij 322 herenclubs, 88 gemengde clubs en 17 damesclubs zijn aangesloten.

Bijeenkomsten

De lokale clubs komen regelmatig bij elkaar, d.w.z. op een vaste dag in de week en op een vast tijdstip. De frequentie loopt sterk uiteen van clubs die elkaar wekelijks zien tot clubs die één keer in de maand samenkomen. Op deze reguliere bijeenkomsten houden de leden beurtelings een voordracht over een interessant onderwerp. Daarnaast is er tijd voor ontmoeting. Van tijd tot tijd zijn er excursies of andere activiteiten, waarbij vaak ook partners welkom zijn.

De leden

Het ideale ledental is ongeveer 30 (de enquêteresultaten van oktober 2013 liggen daar met 28,5 iets onder). Als de gemiddelde afwezigheid in de loop der jaren gaat toenemen, is dit een signaal dat serieus genomen met worden. Soms hangt dit samen met afnemende gezondheid en/of heeft dit te maken met een ongewenste stijging van de gemiddelde leeftijd. Het verdient daarom aanbeveling regelmatig nieuwe leden te verwelkomen, waarbij gelet wordt op een evenwichtige spreiding van leeftijden. Zo blijft de club aantrekkelijk voor jong(er) en oud(er). Het is goed om partners van overleden leden te blijven uitnodigen voor activiteiten, die gezamenlijk met de partners worden gehouden.
Onderdeel van onze gezamenlijke doelstelling is het oog hebben voor de problemen van zieke leden of hun partners. Onderlinge hulpvaardigheid is een teken van verbondenheid. Wat dat betreft is het een ‘serviceclub’, maar deze service is intern en niet extern gericht, zoals bij een traditionele serviceclub.

Lid worden

Nieuwe leden kunnen op uitnodiging lid worden en moeten bij voorkeur woonachtig zijn in de plaats/regio. Van de leden wordt verwacht dat ze een maatschappelijk verantwoordelijke functie of positie hebben gehad en ten minste 55 jaar zijn. Verscheidenheid van beroepsgroepen, interesses, sekse en leeftijd is een streven. Omdat voorkoming van vereenzaming een uitgangspunt is, is het wenselijk kandidaat-leden ook onder hen, die zich eenzaam voelen, te zoeken.

Als u niet gevraagd bent en u hebt wel belangstelling, informeer dan bij diverse plaatselijke clubs naar hun mogelijkheden. Of de club u wel of niet als lid wenst op te nemen, is geheel aan de betreffende club. Zij zullen dat toetsen aan de intern bij hen daarvoor geldende criteria. De eerder genoemde verscheidenheid zal daarbij een rol spelen, maar de opvatting van de leden (zie hierna) is een minstens zo belangrijke factor. Niet in alle gevallen zal de club gedetailleerde informatie verstrekken over de redenen waarom de aanmelding niet gehonoreerd is.

Een kandidaat wordt eerst in de club besproken. Het is van belang dat potentiële leden onkundig blijven van hun kandidatuur tot het moment waarop zij worden uitgenodigd. Het aspect vriendschap in de doelstelling brengt met zich mee, dat een voorgedragen kandidaat-lid alleen lid kan worden als er binnen de betreffende Probusclub geen bezwaar tegen deze persoon is. Dan pas krijgt het kandidaat-lid een uitnodiging voor enkele bijeenkomsten om te zien of hij/zij zich thuis voelt en of het over en weer klikt.
Het vragen en uiteindelijk opnemen van nieuwe leden dienen zeer zorgvuldig plaats te vinden aan de hand van de procedure, die is vastgelegd in het clubreglement. Elke club is autonoom en bepaalt zijn eigen toelatingsprocedure.

Verhuizers

Voor het opnemen van ‘verhuizers’ geldt een afzonderlijke regeling. Het verdient aanbeveling, dat het bestuur van zijn/haar club contact opneemt met het bestuur van club(s) in de nieuwe omgeving. Dit als service, om te voorkomen dat het verhuizende lid zichzelf moet aanmelden.

Het bestuur van Probus Nederland huldigt het standpunt “Eens Probuslid, altijd Probuslid” indachtig onze doelstelling. Dit betekent dat iemand, die verhuist, moet kunnen worden opgenomen door een Probusclub in de nieuwe woonplaats of de naaste omgeving. Eventueel bestaande leeftijds- en ledentalregels kunnen in zo’n geval aangepast worden.

Voor de verhuizer is het goed om zich eerst te oriënteren op zijn/haar nieuwe woonomgeving (gemengde, dames- of herenclubs?). De secretaris van de ‘oude’ club kan daarbij behulpzaam zijn. Als de verhuizer zijn/haar keuze heeft gemaakt, neemt de secretaris van de ‘oude’ club schriftelijk contact op met de secretaris van de ‘nieuwe’ club en introduceert het verhuizende lid. Daarna ligt het initiatief om met de verhuizer contact op te nemen en de verdere toelatingsprocedure te bespreken bij de nieuwe club.

Wanneer bovenstaande spelregels met enige coulance worden gehanteerd, moet het mogelijk zijn om het lidmaatschap bij een nieuwe Probusclub voort te zetten.