Het aanbod van lezingen door leden van Probus

Het aanbod van lezingen is verdeeld in 4 categorieën, verdeeld over deze en drie andere pagina’s. Bij elke lezing vindt u een korte aanduiding van de inhoud, naam van de spreker en een mailadres voor contact. Ook is de vestigingsplaats van de club van de spreker vermeld, om te kunnen beoordelen of de spreker van ver moet komen. De aanbieder zal u op verzoek meer informatie geven over inhoud, vorm en duur van de lezing en eventuele extra kosten, buiten de vergoeding van reiskosten.
Wilt u zelf een lezing aanbieden?
Stuur dan een mail naar Clubadministratie@probus-nederland.nl U ontvangt per omgaande richtlijnen voor uw aanbieding.

Lezingen over geschiedenis in brede zin (19)

Opkomst van de Engelse Landschapstuin 1700 – 1780

Het Verlichtingsdenken kwam op en na Queen Anne kwamen er vorsten uit het verre Hannover (Georgian House). Zo kregen de Engelse landheren dan eindelijk de vrijheid om de formele Franse tuinen à la Le Nôtre te vervangen door iets totaal anders….
Jaap Frijlink [Leersum] jaap@loofboom.nl 01-11-23

De Deventer Broodzaak

Was het nu brood of was het moord? Meer dan 800 jaar lang waren dit spraakmakende zaken waarmee de stad furore maakte. Ik neem u mee naar dit historisch oord langs de IJssel. En het was niet alleen Bert van Marwijk die er geboren werd..
Harold Gosler [Oosterhout] harold.gosler@gmail.com 01-09-23

Het turbulente, tragische, tirannieke leven van de schrijver Herman de Man

Herman is van oorsprong joods. Zijn vrouw en vijf van de zeven nog jonge kinderen overleven de oorlog niet. Ze komen om in Auschwitz. Herman, op dat moment in Frankrijk, blijft buiten schot. In 1946 komt hij om bij een vliegtuigramp.
Joost van Putten [Den Bosch] jovap2000@hotmail.com 01-09-23

Rumoer bij de bouw van het Centraal Station Amsterdam

Het eeuwenoude vrije zicht op het IJ/Zuiderzee verdween tot woede van velen. Een omstreden keus van de architect, Pierre Cuijpers, een katholiek, die “ons met zijn neo-gothische bouwstijl terugvoert naar middeleeuwse Franse kerken en kloosters”.
Joost van Putten [Den Bosch] jovap2000@hotmail.com 01-09-23

De Weimar republiek 1918 – 1933

Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland de vernederende voorwaarden van ‘Versailles’ aanvaarden. De eerste jaren van de Weimar republiek waren chaotisch en politiek zeer instabiel. Pas na 1925 trad een herstel in met een bloeiperiode tot 1930.
Feddo Hillen [Laren – Blaricum] feddohillen7@gmail.com 01-09-23

Het bijzondere levensverhaal van Jeanne d’Arc

Een hele jonge vrome vrouw uit een boerendorp die de toekomst van haar geliefde Frankrijk ten goede doet keren. Een bijzondere geschiedenis in de tijd van de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland (1337-1453).
Jan H. de Boer [Papendrecht] jhdebo@gmail.com 01-09-23

Westerling; wie weet de waarheid?

R.P.P. Westerling (1919-1987) was de commandant die de Nederlandse regering in de jaren 1946-1948 inzette tegen de opstand in toenmalig Nederlands-Indië, met name op Zuid-Celebes. Hij raakte in opspraak door zijn hardhandige optreden.
Hein Wiegmans [Breda] hein.wiegmans@gmail.com 01-08-23

Johan Rudolf Thorbecke, Nederlands grootste staatsman

Een spannend signalement van deze formidabele figuur en staatsman, wiens veelzijdige en bijzondere leven altijd weer tot nieuwe studies en literatuur inspireert. Cees Bremmer [Voorschoten] c.bremmer@planet.nl 01-06-23

Charles De Gaulle 1890-1970, de meest illustere Fransman

Wie was deze uitzonderlijke Franse militaire strateeg, oorlogsheld van de Tweede Wereldoorlog, tweemaal premier en uiteindelijk van 1958-68 President van Frankrijk? Zijn leven leest als één spannend relaas.
Cees Bremmer [Voorschoten] c.bremmer@planet.nl 01-12-22

De Belgische opstand en de Tiendaagse veldtocht 1830-31

In 1815 werd Koning Willem I gekroond als koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Door interne tegenstellingen kwamen de Belgen in opstand. De Tiendaagse Veldtocht diende om het Koninkrijk bijeen te houden. Het mocht niet baten.
Feddo Hillen [Laren] feddohillen7@gmail.com 01-08-22

Van Empire wereldmacht tot eigenzinnig Brexit land

In dit conservatieve klassenbewuste land volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Polarisatie en (welvaarts)verschillen, maar ook de Britse humor en de keep calm and carry on mentaliteit.
Rob Huver [Sittard] robhuver@gmail.com 01-07-22

Na Trump

Met het gepolitiseerd conservatieve Hooggerechtshof, de wapenvrijheid, het christelijk geloof, abortus, God, Guns and Glory, en de Constitution, reden genoeg om dit land proberen te verklaren.
Rob Huver [Sittard] robhuver@gmail.com 01-07-22

Meer dan net-geen-oorlog

Een Oud Nieuw-Guinea Veteraan vertelt over het ontstaan van het NG conflict, het verloop ervan, de overdracht en zijn weerzien met Nieuw-Guinea in 2015.Ruud Hendriks [Amersfoort] rap.hendriks2@gmail.com 01-07-22

Wie was Winston Churchill?

Een hoogbegaafde schooier, alcoholist?; onverzoenlijk, opportunistisch,  avonturier, politieke windvaan, massamoordenaar? Of een visionair staatsman en een van de meest aansprekende leiders aller tijden?
Aart Suijver [Laren] janaart@planet.nl 01-06-22

Amsterdam in de late Middeleeuwen en de rol van kloosters

In Amsterdam zijn vanaf 1385 vele kloosterorden gesticht die na een relatief kort bestaan, na de ‘Beeldenstorm’ (1566), weer verdwenen.
Jan Uijlings [Sint-Michielsgestel] jutub@live.nl 01-05-22

Topkapı-paleis, centrum van de macht

Betekenis en gebruik van de verschillende ruimten en open hoven in dit grote complex in Istanbul. Ooggetuigen en Ottomaanse miniaturen geven een beeld geven van bewoners en activiteiten.
Annet van Wiechen [Lochem] conensenvanwiechen@planet.nl 01-05-22

Keizer Augustus & zijn spindoctors

Tweeduizend jaar geleden, geen krant, televisie, internet, whatsapp of twitter. Hoe moest de eerste Romeinse keizer Augustus zijn militaire daden en vooral zijn vernieuwende ideeën afficheren?
Annet van Wiechen [Lochem] conensenvanwiechen@planet.nl 01-05-22

Waterlinies in Nederland

Wat is een waterlinie en hoe werkt inundatie? Is er een samenhang tussen de waterlinies; waarom al vanaf de 17e eeuw aanvaard als militaire strategie?  Gebruik van waterlinies in het rampjaar 1672
Bert Duijnstee [Baarn] bertduijnstee@xs4all.nl 01-04-22

Deshima, Hollandse handelspost in Japan

Van 1641 tot 1859 was Deshima de Hollandse handelspost in Japan. De lezing laat, aan de hand van een pp-presentatie, de voorgeschiedenis zien, de tijd van de Portugezen in Japan, en vervolgens die van de Hollanders.
K. Molenaar [Weert] cmoolenaar@hetnet.nl 01-04-22

Korea, de vergeten oorlog

Volkomen onverwacht viel op 25 juni 1950 Noord-Korea Zuid Korea binnen. Een massale invasie met 6 divisies en vele tanks die door Zuid Korea en de minimaal aanwezige Amerikaanse troepen niet kon worden tegen gehouden.
Feddo Hillen [Laren] feddohillen7@gmail.com 01-04-22