Het aanbod van lezingen door leden van Probus

Het aanbod van lezingen is verdeeld in 4 categorieën, verdeeld over deze en drie andere pagina’s. Bij elke lezing vindt u een korte aanduiding van de inhoud, naam van de spreker en een mailadres voor contact. Ook is de vestigingsplaats van de club van de spreker vermeld, om te kunnen beoordelen of de spreker van ver moet komen. De aanbieder zal u op verzoek meer informatie geven over inhoud, vorm en duur van de lezing en eventuele extra kosten, buiten de vergoeding van reiskosten.
Wilt u zelf een lezing aanbieden?
Stuur dan een mail naar Clubadministratie@probus-nederland.nl U ontvangt per omgaande richtlijnen voor uw aanbieding.

Lezingen over kunst, muziek e.d. (17)

Kleuren

In deze presentatie gaat het om de betekenis van kleuren in drie uiteenlopende contexten van cultuurhistorische aard. Voor elke context komen relevante kleurrijke personen of gebeurtenissen uitgebreid aan bod. Onno de Jong [Doorn] o.dejong@ziggo.nl 01-10-22

De Argentijnse Tango

Inleiding over de Argentijnse tango met muziek en een afsluitende demonstratie. Daze dans hebben de sprekers gedurende ca.10 jaar als liefhebberij op hoog niveau beoefend. Algra en Margriet Huisman [Rotterdam] ale.algra@planet.nl 01-06-22

Dmitri Sjostakovitsj, componist in tijden van terreur

Zijn bewogen leven (1906-1975) in wiens werk de Russische revolutie, de Stalinistische terreur, de verschrikkingen van de oorlog, maar ook een grote liefde voor film, opera en dans is terug te horen. Piet Pijper [Alphen aan den Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-22

H.P.Berlage, zijn leven en werken

Berlage heeft veel bouwwerken en stadsplannen op zijn naam staan. Zijn ontwikkeling van het neorenaissancisme naar het functionalisme komt uitgebreid aan de orde.
Michiel Hoenderdaal [Lunteren] hoenderdaal@solcon.nl 01-06-22

Lennon & McCartney

Een presentatie over de compositiekracht van Lennon & McCartney met veel muziek en ook live door mijzelf gezongen fragmenten.
Cees Oosterwijk [Utrechtse Heuvelrug] ceesoosterwijk@dichterbijkunst.eu 01-04-22

Pieter Bruegel Sr, pas na 4 eeuwen ten volle gekend en gewaardeerd

Pionierend als landschapsschilder, criticaster van geldhonger, hoogmoed en andere slechte gewoonten: we moeten alles aflezen uit zijn werk want hij heeft geen enkel geschrift nagelaten.
Jaap Frijlink [Utrechtse Heuvelrug] jaap@loofboom.nl 01-04-22

Het leven en werk van Willem Elsschot

We kennen Willem Elsschot vooral van zijn korte romans die op vele eindexamen-lijsten voorkomen. Zijn schrijfstijl en zijn onderwerpen zijn nog steeds actueel en goed leesbaar.
Sjoerd Boomsma [Bussum] sboomsma.naarden@gmail.com 01-04-22

De zeggingskracht van Vermeer

Het geheim van Vermeer is volgens de auteur moeilijk te vinden. Maar één ding staat vast: Vermeer heeft veel te zeggen, zijn werken spreken een universele taal.
Rien Alink [Amstelveen] alinkm@xs4all.nl 01-01-21

Het ontstaan en de ontwikkeling van de jazz

De inleiding bevat foto-, film- en geluidsmateriaal. Het geeft een beeld van de drijfveren en de muzikale ambities van de pioniers van de jazz. De ontwikkelingen gingen niet vanzelf.
Roel Van Asselt [Hengelo] r.v.asselt@ziggo.nl 01-05-20

Moderne Architectuurstromingen

Ontwikkelingen in de wereld vormen voor architecten een aanleiding om te zoeken naar architecturale vernieuwing binnen de cultuur.
Evert Jan Geerdes [Markelo] geerdesarchitect@home.nl 01-05-20

Leven en werk van Eileen Gray, interieur designer en architect

Kathleen Eileen Moray Smith (Ierland 1878) was van adelijke afkomst. Na de Londense kunstacademie vertrok zij naar Parijs en ontwierp ze meubelen, interieurs.
Evert Jan Geerdes [Markelo] geerdesarchitect@home.nl 01-05-20

Leven en werk van Le Corbusier, architect van de 20e eeuw

De in 1887 geboren architect Le Corbusier is een van de grondleggers van de functionele architectuur na de 1e wereldoorlog.
Evert Jan Geerdes [Markelo] geerdesarchitect@home.nl 01-04-20

Matisse, Picasso en revolutionair Rusland

Rond 1900 bloeide het culturele leven in Parijs. Ook de schilderkunst ontwikkelde zich in deze periode spectaculair, van realistische naar abstracte werken.
Pieter Vos [Tilburg] pietervos1000@gmail.com 01-03-20

De Amsterdamse School

Vooral de Amsterdamse School, die de esthetiek boven het functionalisme prefereert ‘ter verheffing van het volk’ krijgt ruime aandacht.
Michiel Hoenderdaal [Lunteren] hoenderdaal@solcon.nl 01-12-19

De Gulden Snede in architectuur en schilderkunst.

Een presentatie van de Gulden Snede als dé harmonische verhouding. Hoe is deze reeds in de oudheid ontstaan en wat is haar geschiedenis.
Jaap van der Steeg [Amersfoort] jvdsteeg@vandersteeg.net 01-11-19

Jan Steen: Doktersvisites bij Minnepijn

Een reeks van meer dan 20 schilderijen van de hand van Jan Steen verhalen over ‘Minnepijn” en dateren allen uit zijn Haarlemse periode (1660-1670).
Janus Oomen [Kennemerland] oomen@xs4all.nl 01-03-19

Leven en werk van Marten Toonder

In een anderhalf uur durende inleiding, geïllustreerd met veel afbeeldingen vertel ik over de bijzondere mens die Marten Toonder was.
Jos Verhagen [Boxmeer] jjlmverhagen@gmail.com 01-08-18