Het aanbod van lezingen door leden van Probus

Het aanbod van lezingen is verdeeld in 4 categorieën, verdeeld over deze en drie andere pagina’s. Bij elke lezing vindt u een korte aanduiding van de inhoud, naam van de spreker en een mailadres voor contact. Ook is de vestigingsplaats van de club van de spreker vermeld, om te kunnen beoordelen of de spreker van ver moet komen. De aanbieder zal u op verzoek meer informatie geven over inhoud, vorm en duur van de lezing en eventuele extra kosten, buiten de vergoeding van reiskosten.
Wilt u zelf een lezing aanbieden?
Stuur dan een mail naar ledenadmin@probusnl.info U ontvangt per omgaande richtlijnen voor uw aanbieding.

Lezingen over kunst, muziek e.d. (8)

Pieter Bruegel Sr (1525-1569), royale erkenning na 4 eeuwen misverstand

Hij schilderde de werkende mens en prachtige landschappen. Zijn meesterwerken verdwenen in Habsburgse paleizen. De 80-jarige oorlog brak uit voor zijn deur.
Jaap Frijlink [Utrechtse Heuvelrug] jaap@loofboom.nl 01-07-24

Drs. P expliqué

Als dichter voelde drs. P (Heinz Polzer) zich sterk aangetrokken tot het genre light verse. Hij beschouwde zichzelf meer als plezierdichter dan als een serieuze poëet. In zijn gedichten zet hij de lezer vaak op het verkeerde been. Daarbij legde hij zichzelf strenge regels op met betrekking tot rijm en metrum.
Piet Pijper [Alphen aan de Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-24

Henry Purcell : The Orpheus Brittannicus. Een lezing waar muziek in zit.

Henry Purcell (Westminster, circa 1659 – Londen, 21 november 1695) was een Engelse componist van barokmuziek, wiens werk ook nu nog dikwijls wordt uitgevoerd en opgenomen. Zijn werk behoort tot het belangrijkste barokrepertoire.
Sjoerd Boomsma [Bussum] sboomsma.naarden@gmail.com 01-01-24

Matisse, Picasso en Rusland rond 1917

Parijs, Belle Époque. Impressionisme en expressionisme. Veel ‘moderne’ schilderijen gaan naar rijke Russen in Moskou. Matisse en Picasso. Revolutie Rusland in 1917. Stalin haat de moderne kunst. Hermitage St Petersburg, Pushkin Museum Moskou.
Pieter Vos [Tilburg] pietervos1000@gmail.com 01-01-24

John R. . dromer, bouwer, verzamelaar

In deze samenvatting zult u weinig concreets lezen. Het is allemaal een beetje geheimzinnig. Het is juist de bedoeling om tijdens de presentatie de toehoorder stapje voor stapje zelf te laten ontdekken wie nu toch die man is. Tip: hij maakte wereldfaam en iedereen kent hem. En die verzameling is niet mis.
Harold Gosler [Oosterhout] harold.gosler@gmail.com 01-10-23

Het oudste stripverhaal ter wereld

Bayeux vertelt het verhaal van twee invasies. De landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 vanuit Engeland. Maar op het wereldberoemde wankleed wordt ook het verhaal van een invasie in omgekeerde richting: die van Engeland vanuit Normandië in 1066 o.l.v. Willem de Veroveraar.
Piet Pijper [Alphen aan den Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-23

Het Panorama van Bad Frankenhausen

Hier staat een museum dat speciaal gebouwd is voor één schilderij, maar dat is dan ook een kunstwerk van enorme afmetingen. Dit panoramische schilderij is de schepping van de schilder Werner Tübke die het heeft gemaakt in opdracht van het toenmalige Ministerie van Cultuur van de DDR.
Piet Pijper [Alphen aan den Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-23

Kleuren

In deze presentatie gaat het om de betekenis van kleuren in drie uiteenlopende contexten van cultuurhistorische aard. Voor elke context komen relevante kleurrijke personen of gebeurtenissen uitgebreid aan bod. Onno de Jong [Doorn] o.dejong@ziggo.nl 01-10-22