Het aanbod van lezingen door leden van Probus

Het aanbod van lezingen is verdeeld in 4 categorieën, verdeeld over deze en drie andere pagina’s. Bij elke lezing vindt u een korte aanduiding van de inhoud, naam van de spreker en een mailadres voor contact. Ook is de vestigingsplaats van de club van de spreker vermeld, om te kunnen beoordelen of de spreker van ver moet komen. De aanbieder zal u op verzoek meer informatie geven over inhoud, vorm en duur van de lezing en eventuele extra kosten, buiten de vergoeding van reiskosten.
Wilt u zelf een lezing aanbieden?
Stuur dan een mail naar Clubadministratie@probus-nederland.nl U ontvangt per omgaande richtlijnen voor uw aanbieding.

Lezingen over kunst, muziek e.d. (12)

Henry Purcell : The Orpheus Brittannicus. Een lezing waar muziek in zit.

Henry Purcell (Westminster, circa 1659 – Londen, 21 november 1695) was een Engelse componist van barokmuziek, wiens werk ook nu nog dikwijls wordt uitgevoerd en opgenomen. Zijn werk behoort tot het belangrijkste barokrepertoire.
Sjoerd Boomsma [Bussum] sboomsma.naarden@gmail.com 01-01-24

Matisse, Picasso en Rusland rond 1917

Parijs, Belle Époque. Impressionisme en expressionisme. Veel ‘moderne’ schilderijen gaan naar rijke Russen in Moskou. Matisse en Picasso. Revolutie Rusland in 1917. Stalin haat de moderne kunst. Hermitage St Petersburg, Pushkin Museum Moskou.
Pieter Vos [Tilburg] pietervos1000@gmail.com 01-01-24

John R. . dromer, bouwer, verzamelaar

In deze samenvatting zult u weinig concreets lezen. Het is allemaal een beetje geheimzinnig. Het is juist de bedoeling om tijdens de presentatie de toehoorder stapje voor stapje zelf te laten ontdekken wie nu toch die man is. Tip: hij maakte wereldfaam en iedereen kent hem. En die verzameling is niet mis.
Harold Gosler [Oosterhout] harold.gosler@gmail.com 01-10-23

Het oudste stripverhaal ter wereld

Bayeux vertelt het verhaal van twee invasies. De landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 vanuit Engeland. Maar op het wereldberoemde wankleed wordt ook het verhaal van een invasie in omgekeerde richting: die van Engeland vanuit Normandië in 1066 o.l.v. Willem de Veroveraar.
Piet Pijper [Alphen aan den Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-23

Het Panorama van Bad Frankenhausen

Hier staat een museum dat speciaal gebouwd is voor één schilderij, maar dat is dan ook een kunstwerk van enorme afmetingen. Dit panoramische schilderij is de schepping van de schilder Werner Tübke die het heeft gemaakt in opdracht van het toenmalige Ministerie van Cultuur van de DDR.
Piet Pijper [Alphen aan den Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-23

Kleuren

In deze presentatie gaat het om de betekenis van kleuren in drie uiteenlopende contexten van cultuurhistorische aard. Voor elke context komen relevante kleurrijke personen of gebeurtenissen uitgebreid aan bod. Onno de Jong [Doorn] o.dejong@ziggo.nl 01-10-22

De Argentijnse Tango

Inleiding over de Argentijnse tango met muziek en een afsluitende demonstratie. Daze dans hebben de sprekers gedurende ca.10 jaar als liefhebberij op hoog niveau beoefend. Algra en Margriet Huisman [Rotterdam] ale.algra@planet.nl 01-06-22

Dmitri Sjostakovitsj, componist in tijden van terreur

Zijn bewogen leven (1906-1975) in wiens werk de Russische revolutie, de Stalinistische terreur, de verschrikkingen van de oorlog, maar ook een grote liefde voor film, opera en dans is terug te horen. Piet Pijper [Alphen aan den Rijn] pijperconsulting@gmail.com 01-06-22

H.P.Berlage, zijn leven en werken

Berlage heeft veel bouwwerken en stadsplannen op zijn naam staan. Zijn ontwikkeling van het neorenaissancisme naar het functionalisme komt uitgebreid aan de orde.
Michiel Hoenderdaal [Lunteren] hoenderdaal@solcon.nl 01-06-22

Lennon & McCartney

Een presentatie over de compositiekracht van Lennon & McCartney met veel muziek en ook live door mijzelf gezongen fragmenten.
Cees Oosterwijk [Utrechtse Heuvelrug] ceesoosterwijk@dichterbijkunst.eu 01-04-22

Pieter Bruegel Sr, pas na 4 eeuwen ten volle gekend en gewaardeerd

Pionierend als landschapsschilder, criticaster van geldhonger, hoogmoed en andere slechte gewoonten: we moeten alles aflezen uit zijn werk want hij heeft geen enkel geschrift nagelaten.
Jaap Frijlink [Utrechtse Heuvelrug] jaap@loofboom.nl 01-04-22

Het leven en werk van Willem Elsschot

We kennen Willem Elsschot vooral van zijn korte romans die op vele eindexamen-lijsten voorkomen. Zijn schrijfstijl en zijn onderwerpen zijn nog steeds actueel en goed leesbaar.
Sjoerd Boomsma [Bussum] sboomsma.naarden@gmail.com 01-04-22